Lyžiarske stredisko Drienica-Lysá je na zimu pripravené

28.11.2004 Celý región

Lyžiarske stredisko pri obci Drienica v okrese Sabinov je pripravené na tohoročnú zimnú sezónu. Po mimoriadne dobrých skúsenostiach z minulej sezóny bude tu ...
Lyžiarske stredisko pri obci Drienica v okrese Sabinov je pripravené na tohoročnú zimnú sezónu. Po mimoriadne dobrých skúsenostiach z minulej sezóny bude tu denná možnosť lyžovania pri umelom osvetlení. Rekonštrukciou zvýšili kapacitu dvoch vlekov a priamo na svahu pribudla úschovňa lyží.

Stredisko pozostáva z dvoch lokalít - jednej neďaleko za obcou a druhé je v nadmorskej výške 1800 metrov na vrchole Lysá v Čergovskom pohorí. Dovedna tu funguje deväť vlekov a jedna sedačková lanovka, dve požičovne lyží, dva skiservisy a dve lyžiarske školy. Veľkou výhodou je, že za parkovanie áut v stredisku návštevníci neplatia.
Správca lyžiarskeho strediska Dušan Šimko konštatoval, že Drienica-Lysá patrí na základe vykonanej kategorizácie pre potreby Združenia lanovkárov a vlekárov SR medzi desať najkvalitnejších v SR. Využívajú ho turisti z Poľska, Maďarska a zo Slovenska, vlani sem prišlo asi 35 tisíc ľudí. Ak v minulej sezóne stal denný lístok 420 korún, tak v novej sezóne by mal byť za 450 korún.
Na podporu zvyšovania celkovej úrovne strediska bolo tohto roku zaregistrované občianske združenie Mikroregión Čergov, v ktorom okrem 13 obcí z okresov Prešov, Sabinov a Bardejov a mesta Sabinov je aj viacero podnikateľských subjektov a urbárskych spoločností. Šimko sa v tejto súvislosti zmienil o získanej skúsenosti s uchádzaním sa o zdroje z európskych fondov. \"My sme podali niekoľko žiadostí a v dvoch žiadostiach nám nebolo vyhovené. Máme pocit, že je to netransparentné. Príde vám odpoveď, že vám nepridelili finančné prostriedky a neviete prečo, \" konštatoval. Keby dostali prostriedky, tak by celú oblasť vybavili kompletným turniketovým systémom, ktorý je tiež novinkou pre novú sezónu, ale len v časti Drienica. Chceli kúpiť aj viac snežných diel, aby výroba technického snehu, ktorú v lokalite pri Drienici realizujú už osem rokov, bola menej komplikovaná. Museli si nakoniec poradiť s vlastnými prostriedkami.
V poradí štvrtý rok sa rekonštruuje aj horský hotel Javorná, ktorý má najvýznamnejší podiel na ubytovacej kapacite v celom stredisku. Jeho spoluvlastník Štefan Beňadik informoval, že práce financujú len z vlastných prostriedkov, preto realizácia prístavby a nadstavby objektu trvá tak dlho. Z pôvodnej 80-lôžkovej kapacity ju už rozšírili na definitívnych 250 a sú medzi nimi aj izby s vyšším štandardom, napr. desať apartmánov.
Všetky aktuálne informácie o stredisku sú na internetovej stránke na adrese www.skidrienica.sk.
(jj)
 

Vyberte región

mark